Skip to content

Kunniamerkkien käyttö

KUNNIAMERKKIEN KÄYTTÖ

Nauhassa kannettavat kunniamerkit jaetaan seuraaviin pääluokkiin : valtiovallan perustamat kunniamerkit, puoliviralliset ritarikunnat, muun isänmaallisen toiminnan ansiomerkit, valtakunnallisen luonteen omaavien yhteisöjen merkit, sekä yksityisten yhteisöjen ansiomerkit . Viime mainittuja tulee kantaa vain näiden yhteisöjen omissa tilaisuuksissa.
Muuten kunniamerkkejä voidaan käyttää itsenäisyyspäivänä, puolustusvoimien lippujuhlapäivänä tai joukko-osastojen vuosipäivänä. kunniamerkkejä voidaan kantta myös sellaisissa juhlavissa tilaisuuksissa, joiden järjestäjä kutsussa esittää.
Kunniamerkkejä tulee säilyttää siten että niiden nauhat pysyvät siisteinä ja puhtaina. Metalli osien tule olla ehjät. Mikäli nauhat ovat likaantuneet tai ovat muuten epäsiistit tulee ne vaihtaa uusiin ja puhtaisiin. Kultasepät korjaavat myös rikkoutuneita metalliosia.
Mitaleita kannetaan tummassa puvussa, frakissa tai sotilaspuvussa. Arkipuvussa mitaleita ei kanneta. Tumman puvun kanssa kannettaessa mitaleita , sijoitetaan ne vasemmalle puolelle noin kaksi senttimetriä rintataskun yläpuolelle vaakasuoraan. Suositeltavaa on, että mitalit asetetaan tankoon. Liian usein näkee, että mitalit on sijoitettu taskun yläreunaan. Kun mitaleita kannetaan tummassa puvussa , ei käytetä taskunenäliinaa eikä takinkäänteessä järjestöpinssejä. Joukko-osaston myöntämiä ristejä kannetaan siviilipuvussa oikealla puolella kuvittelun rintataskun alapuolella.
Tumman Puvun kanssa tulee käyttää juhlatilaisuuksissa valkoista paitaa. Solmiona tulee käyttää hopeanharmaata solmiota.
Sotilaspuvussa kunniamerkkejä käytetään paraatipuvussa ja juhlapuvussa. Mitalit kiinnitetään noin viisi senttimetriä vasemman rintataskun yläpuolelle. Kurssimerkit kuten RAUK:n risti kiinnitetään taskun keskelle.
Mikäli henkilölle on Myönnetty saman yhteisön ansiomerkkejä, kannetaan vain korkeinta ansiomerkkiä. Poikkeuksen tekee Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkit , joita voidaan käyttää Kaikkia myönnettyjä.
Kunniamerkit asennetaan kantoripaan siten, että kantojärjestys määräytyy niiden arvojärjestysten mukaisesti. Korkea-arvoisin asennetaan äärimmäiseksi oikealle. Muut kotimaiset mitalit järjestyvät vasemmalle pääsääntöisesti niiden perustamis ajankohdan mukaisesti. Ulkomaiset ansiomerkit sijoittuvat kotimaisten jälkeen niiden maiden ranskankielisen nimen mukaiseen aakkosjärjestykseen.
Kunniamerkkien käytöllä suomalaiset eivät korosta käyttäjän ansioita, vaan osoittavat arvostavansa menneiden sukupolvien työtä itsenäisyytemme saavuttamiseksi ja säilyttämiseksi.